Wat is een septische put?

Wat is een septische put

Inhoudsopgave artikel

Een septische put is een essentieel onderdeel van het rioleringssysteem in vele huizen en gebouwen. Maar wat is het precies? In deze sectie zullen we deze vraag beantwoorden en meer uitleg geven over septische putten.

Een septische put is een ondergrondse tank waar afvalwater van huishoudelijke activiteiten, zoals toiletgebruik, baden en wassen, wordt opgeslagen en behandeld. Het is ontworpen om zowel vaste als vloeibare stoffen te scheiden, zodat alleen vloeistoffen de put verlaten.

Door middel van natuurlijke processen in de put, zoals bacteriële afbraak, worden de vaste stoffen afgebroken en op natuurlijke wijze afgevoerd. Dit helpt bij het filteren en zuiveren van het afvalwater voordat het terugkeert naar het grondwater of naar nabijgelegen waterlichamen.

Septische putten zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan een gezonde en veilige omgeving. Ze voorkomen overstromingen en beschermen ons milieu door het verminderen van vervuiling. Het is daarom cruciaal om een goed begrip te hebben van de werking, het onderhoud en de installatie van septische putten.

Werking septische put

Een septische put speelt een essentiële rol in het behandelen van afvalwater in een rioleringssysteem. Het is belangrijk om te begrijpen hoe een septische put werkt en welke problemen er kunnen optreden, zodat u gepaste maatregelen kunt nemen om deze te voorkomen.

Een septische put bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om afvalwater te behandelen. Het afvalwater stroomt de put binnen en blijft daar een tijdje staan, zodat de vaste stoffen kunnen bezinken en de oliën en vetten kunnen drijven. Dit proces van scheiding zorgt ervoor dat het afvalwater wordt gezuiverd voordat het verder de riolering in gaat.

Een van de belangrijkste componenten van een septische put is het septisch compartiment, waar het feitelijke zuiveringsproces plaatsvindt. Dit compartiment bevat bacteriën en enzymen die helpen bij het afbreken van de vaste stoffen en het afvalwater zuiveren. De bacteriën voeden zich met de vaste stoffen en breken ze af tot organisch materiaal dat veilig kan worden afgevoerd.

Daarnaast heeft een septische put ook een inlaatleiding om het afvalwater vanuit de woning naar de put te transporteren en een uitlaatleiding om het gezuiverde water naar de riolering af te voeren. Er kunnen ook inspectieopeningen zijn om de septische put te controleren en te onderhouden.

Veelvoorkomende problemen

Hoewel een septische put in de meeste gevallen goed functioneert, kunnen er soms problemen optreden. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:

 1. Verstoppingen: Dit kan optreden wanneer vaste stoffen zich ophopen in de put en het afvalwater niet goed kan doorstromen. Verstoppingen kunnen leiden tot overstromingen en geuroverlast.
 2. Overbelasting: Een septische put heeft een beperkte capaciteit. Als er te veel afvalwater tegelijkertijd wordt geloosd, kan de put overbelast raken en niet goed functioneren.
 3. Vochtige plekken: Als er vochtige plekken in uw tuin of grindpad rond de septische put zijn, kan dit duiden op een probleem zoals een lek. Het is belangrijk om dit te laten controleren en indien nodig te repareren.
 4. Geurproblemen: Als u een onaangename geur rond de septische put opmerkt, kan dit wijzen op een probleem zoals een lek of verstopping. Het is essentieel om dit zo snel mogelijk aan te pakken.

Het is belangrijk om deze problemen in een vroeg stadium op te merken en actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Regelmatig onderhoud en inspectie van de septische put kunnen helpen om problemen te voorkomen en vroegtijdig te detecteren.

Onderhoud septische put

Het onderhoud van een septische put is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Er zijn verschillende belangrijke onderhoudstaken die regelmatig moeten worden uitgevoerd, zoals het reinigen en leegmaken van de septische put.

Om de septische put goed te onderhouden, is het belangrijk om regelmatig de put te reinigen. Hierbij worden alle opgehoopte sedimenten en afvalstoffen verwijderd, zodat de put efficiënt kan blijven werken. Het reinigen van de septische put voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat het afvalwater goed afgevoerd kan worden.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om de septische put regelmatig te laten leegmaken. Dit houdt in dat de inhoud van de put wordt verwijderd en afgevoerd. Het leegmaken van de septische put is belangrijk om te voorkomen dat de put overvol raakt, wat kan leiden tot verstoppingen en andere problemen.

Om deze taken uit te kunnen voeren, kunt u een professioneel bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in het onderhoud van septische putten. Zij beschikken over de juiste kennis en apparatuur om het onderhoud op een veilige en efficiënte manier uit te voeren.

Daarnaast zijn er ook enkele tips die u zelf kunt toepassen om het onderhoud van de septische put te bevorderen. Zorg bijvoorbeeld voor een juist gebruik van de put, vermijd het wegspoelen van schadelijke stoffen en minimaliseer het gebruik van chemicaliën. Ook het regelmatig controleren van de put en het filter kan bijdragen aan een goede werking.

Belangrijke onderhoudstaken voor een septische put:

 • Regelmatig reinigen van de septische put
 • Periodiek laten leegmaken van de put
 • Vermijden van schadelijke stoffen in het afvalwater
 • Minimaal gebruik van chemicaliën
 • Controleren van de put en het filter

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw septische put, kunt u problemen en verstoppingen voorkomen. Het zorgt ervoor dat uw rioleringssysteem efficiënt blijft werken en draagt bij aan een gezonde leefomgeving.

septische put reinigen

Installatie septische put

Als u een nieuwe septische put wilt installeren, is het belangrijk om te weten wat hierbij komt kijken. Een juiste installatie zorgt ervoor dat de septische put goed functioneert en lang meegaat. In dit gedeelte bespreken we het proces van het installeren van een septische put, inclusief de benodigde stappen en mogelijke kosten.

Stappen bij het plaatsen van een septische put

De installatie van een septische put omvat verschillende stappen die nauwkeurig moeten worden gevolgd:

 1. Locatiebepaling: Het eerste wat u moet doen, is de juiste locatie bepalen voor de septische put. Deze moet voldoen aan de plaatselijke regelgeving en voldoende afstand hebben tot andere constructies en waterbronnen.
 2. Graafwerk: Nadat de locatie is bepaald, moet er gegraven worden voor de septische put. Dit is een precisiewerk waarbij de juiste afmetingen en diepte in acht moeten worden genomen.
 3. Plaatsing van de septische put: Zodra de put is uitgegraven, kan de septische put op de juiste plaats worden geplaatst. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de put waterpas staat en stevig is geïnstalleerd.
 4. Verbinding met het rioleringssysteem: Na het plaatsen van de septische put moet deze worden verbonden met het rioleringssysteem. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van PVC-buizen en de juiste aansluitingen om een goede afvoer van afvalwater te garanderen.
 5. Afdekken en afwerken: Ten slotte moet de septische put worden afgedekt en afgewerkt. Dit gebeurt meestal met een betonnen deksel of een ander afdekkingssysteem dat gemakkelijke toegang biedt voor onderhoud en inspectie.

Kosten van een septische put installatie

De kosten van het installeren van een septische put kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de put, de complexiteit van de installatie en de regionale prijzen. Gemiddeld kunnen de kosten voor het installeren van een nieuwe septische put variëren van €2000 tot €5000.

Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende professionele installateurs om een nauwkeurige kostenraming te krijgen voor uw specifieke situatie.

Als u niet bekend bent met het installatieproces of de benodigde gereedschappen, is het ten zeerste aan te raden om een professionele installateur in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om de installatie op een correcte en efficiënte manier uit te voeren.

Installatie septische put

Met de juiste installatie kunt u ervan verzekerd zijn dat uw septische put optimaal functioneert en een duurzame oplossing biedt voor de verwerking van afvalwater.

België en septische putten

In België zijn septische putten een veelvoorkomend onderdeel van het rioleringssysteem. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze putten functioneren en welke regelgeving en vereisten van toepassing zijn in verschillende regio’s, zoals Vlaanderen en Wallonië.

In Vlaanderen zijn er specifieke voorschriften met betrekking tot de installatie en het onderhoud van septische putten. Bij het plaatsen van een septische put moet rekening worden gehouden met de grootte van het huishouden en de aanwezigheid van andere afvalwaterinstallaties.

In Wallonië gelden er vergelijkbare regels voor de installatie en de capaciteit van septische putten. Het is belangrijk om te weten welke eisen specifiek gelden voor uw regio om ervoor te zorgen dat u aan alle wettelijke vereisten voldoet.

“Het is essentieel om de regels en voorschriften met betrekking tot septische putten in België nauwgezet op te volgen om problemen en boetes te voorkomen.” – Expert in rioleringsdiensten

Als het gaat om het onderhoud en de reiniging van septische putten, kunnen inwoners van Charleroi rekenen op de diensten van vidange fosse septique Charleroi. Deze professionals hebben de kennis en ervaring om septische putten op de juiste manier te reinigen en te onderhouden, zodat ze optimaal blijven functioneren.

Voordelen van vidange fosse septique Charleroi

 1. Zij bieden een uitgebreide reinigingsservice voor septische putten, inclusief het verwijderen van slib en andere afvalstoffen.
 2. Professionele vidange-technici beschikken over de juiste apparatuur en zorgen voor een grondige reiniging van septische putten.
 3. Regelmatig onderhoud en reiniging van septische putten zorgen voor een langere levensduur en voorkomen verstoppingen of defecten.

Met de diensten van vidange fosse septique Charleroi kunt u er zeker van zijn dat uw septische putten goed worden onderhouden en in overeenstemming zijn met de regelgeving. Zo kunt u zorgeloos genieten van een goed functionerend rioleringssysteem.

Loodgietersdiensten en riolering

Als het gaat om het onderhoud van uw septische put en het algemene welzijn van uw rioleringssysteem, spelen loodgieters een essentiële rol. Zij zijn de experts die u kunt vertrouwen om de nodige zorg en aandacht aan uw rioolstelsel te besteden. Maar wat doen loodgieters nu eigenlijk en hoe kunnen zij u helpen?

Een ervaren loodgieter heeft uitgebreide kennis en expertise op het gebied van riolering en septische putten. Ze kunnen u helpen bij verschillende taken, zoals het inspecteren van uw rioleringssysteem, het diagnosticeren van problemen en het uitvoeren van reparaties en onderhoud.

Een van de belangrijkste diensten die loodgieters bieden, is het ontstoppen van uw riool. Ophopingen van afval en verstopte leidingen kunnen leiden tot ernstige problemen, zoals een verstopte toilet of overstromingen in uw woning. Een professionele loodgieter kan deze problemen snel en efficiënt oplossen, waardoor u uzelf kunt behoeden voor ongemak en mogelijke schade aan uw woning.

Daarnaast kunnen loodgieters u ook adviseren over het juiste onderhoud van uw septische put. Ze kunnen u informeren over hoe vaak uw put moet worden gereinigd en kunnen deze service zelfs voor u uitvoeren. Door regelmatig onderhoud en reiniging van uw septische put kunt u problemen voorkomen en ervoor zorgen dat uw rioleringssysteem optimaal blijft functioneren.

FAQ

Wat is een septische put?

Een septische put is een ondergrondse tank die wordt gebruikt voor het behandelen en afbreken van afvalwater uit huishoudens en gebouwen zonder aansluiting op het gemeentelijk rioolstelsel. Het is ontworpen om vaste stoffen te scheiden van vloeistoffen en om bacteriën toe te laten het afval af te breken.

Hoe werkt een septische put?

Een septische put werkt door het afvalwater dat uit een gebouw komt op te vangen en te scheiden in verschillende lagen. Zwaardere vaste stoffen zakken naar de bodem van de put, terwijl oliën en vetten naar boven drijven en een drijvende laag vormen. Bacteriën in de put breken het afval af, waardoor het wordt omgezet in vloeibare en gasvormige stoffen. Het behandelde water wordt vervolgens geleidelijk aan afgevoerd naar het omliggende grondgebied.

Waarom is een septische put belangrijk?

Een septische put is belangrijk omdat het helpt bij het afbreken en behandelen van afvalwater dat niet kan worden aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Het voorkomt dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en helpt bij het behoud van een gezonde leefomgeving. Daarnaast kan een goed onderhouden septische put ook de levensduur van het rioolsysteem verlengen en problemen zoals verstoppingen voorkomen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen met septische putten?

Veelvoorkomende problemen met septische putten zijn verstoppingen, overstromingen en geurhinder. Verstoppingen kunnen optreden als gevolg van ophoping van vet, toiletpapier en andere materialen. Overstromingen kunnen ontstaan door een te volle septische put of problemen met de afvoerleidingen. Geurhinder kan voorkomen wanneer de put niet goed wordt afgesloten of wanneer er een probleem is met de ventilatie.

Hoe kan ik een septische put reinigen?

Het reinigen van een septische put dient te worden uitgevoerd door een professionele vidange fosse septique dienst. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise om de put grondig te legen en schoon te maken. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de put optimaal blijft functioneren.

Hoe vaak moet een septische put geleegd worden?

De frequentie van het legen van een septische put kan variëren, afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put. Over het algemeen wordt aanbevolen om de put eens per twee tot vijf jaar te laten legen. Het is echter belangrijk om de lokale regelgeving en voorschriften te raadplegen, aangezien deze kunnen verschillen in verschillende regio’s.

Wat zijn de kosten voor het legen van een septische put?

De kosten voor het legen van een septische put kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de put, de toegankelijkheid en de hoeveelheid afval dat moet worden afgevoerd. Het is het beste om contact op te nemen met een professionele vidange fosse septique dienst voor een offerte op maat. Zij kunnen een nauwkeurige schatting maken op basis van uw specifieke situatie.

Hoe wordt een septische put geïnstalleerd?

Het installeren van een septische put is een complex proces dat het graven van een put, het plaatsen van de tank, het aansluiten van de afvoerleidingen en het testen van het systeem omvat. Het is raadzaam om een professionele installateur in te schakelen die ervaring heeft met het installeren van septische putten. Zij kunnen het proces efficiënt en volgens de geldende regelgeving uitvoeren.

Waar kan ik een professionele loodgieter vinden voor mijn septische put?

Voor het vinden van een professionele loodgieter voor uw septische put kunt u het beste uw netwerk raadplegen of online zoeken naar gecertificeerde loodgietersdiensten in uw regio. Zorg ervoor dat u kijkt naar reviews en referenties om ervoor te zorgen dat u een betrouwbare en ervaren professional inschakelt.

Wie kan mij helpen bij het ontstoppen van mijn riolering?

Bij het ontstoppen van uw riolering kunt u het beste een professionele loodgieter inschakelen. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise om verstoppingen op te lossen en uw riolering weer soepel te laten lopen. Zorg ervoor dat u een betrouwbare loodgieter kiest die ervaring heeft met rioolontstoppingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest